Hva er viktig for å bli coach
Hva er viktig for å bli coach
Hva er viktig for å bli coach?
En god coach er avhengig av egne ferdighter innen relasjonsbygging. Gjennom å innøve nye atferdsmåter og ved å praktisere dem kan du komme langt på 2 år med studier og praksis. Da har du som coach ikke bare lært mye metoder men også utviklet deg selv og dine ferdigheter betraktelig. Basert på tall fra USA ser vi at ca. 40% av de som utdanner seg til coach bruker de tillærte ferdighetene som profesjonell coach. De resterende bruker sin kompetanse som coach i eksisterende jobber.
Det viktigste for en god coach i forhold til konsulentarbeid, veiledning og mentoring er coachens evne til å se hvem fokuspersonen er. Mål (hva) og strategier (hvordan) er viktige elementer, men hvis de ikke er integrert i personens eller organisasjonens identitet (hvem) vil det ta det lengre tid å nå målene vi setter oss. Faren for at vi ikke når målene og at resultatet blir dårligere enn forventet er større dersom vi ikke tar hensyn til forankringen i individet. For å oppnå en slik forankring må coachen mestre spesielle ferdigheter.
Hvilke kjerneferdigheter kreves av en coach?
International Coach Federation (ICF) har definert 11 viktige elementer ved en coachs kompetanse. Disse er delt inn i følgende hovedpunkter:
A. Legge grunnlaget for coachingen.
1. Møte etiske retningslinjer og profesjonell standard. Å forstå coachingetikk- og standard og ha evnen til å tilpasse denne i alle coachingsituasjoner.
2. Etablere coachingkontrakten. Evnen til å forstå hva som kreves i interaksjonen mellom coach og fokusperson, og å bli enig med potensielle og nye kunder om coachingprosessen og coachingrelasjonen.
B. Skape gjensidig relasjon
3. Etablere tillig og nærhet med fokuspersonen. Evnen til å skape et trygt og støttende klima som hele tiden bygger oppunder for gjensidig tillit og respekt.
4. Coaching nærværet. Evne til å være helt klar i bevisstheten og å kunne skape en spontan relasjon med fokuspersonen og benytte en personlig kommunikasjonsstil som er åpen, fleksible og tillitsvekkende.
C. Kommunisere effektivt.
5. Aktivt lyttende. Evne til helt og holdent fokusere på hva samtalepartneren sier og ikke sier, og i samsvar med fokuspersonens ønsker, forstå hva innholdet av hva som sies samt støtte personen slik at han/hun klarer å utrykke seg på sin måte.
6. Gode og virkningsfulle spørsmål. Evne til å stille spørsmål som åpner for den informasjon som gir maksimalt utbytte for coachingrelasjonen og fokuspersonen.
7. Direkte kommunikasjon. Evne til å kommunisere effektivt under coachingsesjonen og å utnytte språket på en slik måte at det får størst mulig positiv betydning for fokuspersonen.
D. Fasilitere læring og resultatoppnåelse.
8. Skape bevissthet. Evne til å integrere og evaluere ulike informasjonskilder og gjøre fortolkninger som hjelper personen til bevissthet og dermed oppnå det ønskede resultat.
9. Skape forutsetninger for handling. Evne til, sammen med fokuspersonen, å skape forutsetninger for kontinuerlig læring gjennom coachingprosessen og i situasjoner i arbeids- og privatlivet, og for å utføre nye handlinger som effektivt leder til fokuspersonens ønskede resultat.
10. Planlegging og målsetting. Evne til å utvikle og opprettholde en god og effektiv plan i coachingen sammen med fokuspersonen.
11. Håndtere fremgang og fokuspersonens evne til å ta ansvar for egne beslutninger og handlinger. Evne til å holde fokus på hva som er viktig for fokuspersonen og holde fokuspersonen ansvarlig for å gjennomføre den nødvendige handling for å oppnå sine mål.
Har coaching etiske retningslinjer?
Som medlemmer av ICF Nordic følger vi International Coach Federation (ICF) sine etiske retningslinjer. Dette er retningslinjer som tar hensyn til både fokusperson og coach og sikrer at uheldige episoder ikke oppstår. Som medlem av ICF Nordic plikter coachen seg til ”å rette seg etter ICF standard for etisk opptreden, å behandle folk med respekt, som frie og likeverdige mennesker, og å være en modell for disse standarder ovenfor sine kunder.”
Hvis coachen bryter de etiske løfter eller noen av ICF’s standarder for etisk opptreden, aksepterer coachen at ICF med diskresjon kan holde coachen ansvarlig for dette bla. vet å frata coachen ICF-medlemskapet eller ICF sertifiseringen. Dette er et kvalitetstempel for coachen, så vær derfor alltid oppmerksom på om din coach følger disse etiske retningslinjene.
Hvorfor er det viktig å ha egen coach når du selv er coach?
Under opplæringen til å bli coach eller coachende leder vil du lære mer i et raskere temp hvis du selv har en coach. Da vil du lettere se hva du liker og hva som fungerer for deg. Da vil du også kunne velge å gjøre coachingen på samme måte eller finne din egen personlige måte. Slik kan du finne din personlige stil og hvilken nisje du ønsker å coache innenfor. På denne måten får du oppleve fordelene en vanlig fokusperson får og kan dra nytte av hjelpen til å nå dine egne mål som coach og person.