Caser
Caser
Coaching case: Harald
Harald er en godt voksen og dyktig leder med en priviligert stilling i en mellomstor norsk bedrift. Stillingen innebar stor frihet som strategisk rådgiver i bedriftens ledelse. Etter å ha blitt tilbudt en viktig oppgave innen bedriftens nye markedsstrategi ønsket Harald å snakke med meg.
Harald var meget usikker på om han ville takke ja til oppgaven da han fryktet å miste friheten og fleksibiliteten han hadde i sin daværende stilling. I begynnelsen av våre samtaler var han 70% sikker på at han ville takke nei til de nye oppgavene.
Sammen utforsket vi hva hans dilemma handlet om. I løpet av prosessen fant han nye løsninger på oppgaven uten å miste sin frihet og fleksbilitet. Ved hjelp av mine spørsmål åpnet jeg ”et nytt landskap” av strategier han tidligere ikke hadde sett eller tenkt på. Samtalene ga han også erkjennelsen av at ved å takke ja til den nye stillingen ville han også utvikle karrieren og stå bedre rustet til den jobben han drømte om å ta fatt på om noen år.
Denne innsikten var nødvendig for at Harald kunne ta en god prat med sin leder om overveielser og strategier for den nye jobben. Dette var også det første skrittet for å takke ja til jobben og samtidig vurdere egen motivasjon for fremtidige utfordringer. Alt dette skjedde i løpet av en time.
Fra et utgangspunkt med 70% sikkerhet for at han ville takke nei til stillingen så han nå at dersom han fikk møte utfordringene på sin måte ville dette styrke hans kompetanse for fremtidige utfordringer. Han innså også at beslutningen var i tråd med bedriftens fremtidsstrategi.
Normalt sett skjer ikke slike gjennombrudd på en enkelt time med coaching. En normal kontrakt for coaching løper over 5 – 10 timer på 3 – 6 måneder. Varigheten av coachingen bestemmes av kompleksiteten ved det tema fokuspersonen (FP) ønsker å få hjelp med og villigheten til å agere på innsikten som coachingprosessen gir. Harald var klar for å ta et dypdykk i seg selv og et sterkt ønske om å utforske temaet med en person som ikke var knyttet til bedriften. Dette var forutsetningen for at han kunne ”legge alle kortene på bordet” og oppnå det beste resultatet.
Coaching case: Dagny
Dagny er pedagog og hadde meldt seg på kurset ”Kunsten å Coache” – Trinn 1. Hun ville lære om coahing for å kunne anvende det i skolen. Som en kvinne med et stort hjerte for omverdenen har hun adoptert to barn fra en tung skjebne. Den eldste adoptivdatteren var hardt traumatisert i barndommen og hadde fått stor hjelp fra det psykologisk-pedagogiske hjelpevern i kommunen. Nå var datteren kommet i tenårene og møtte på nye problemer i overgangsfasen fra barn til voksen. Problemet var at hun nå ikke fikk mer hjelp fra PP-tjenesten.
Dagny var fortvilet over at datteren ikke fikk den hjelpen hun trengte og hadde krav på. Problemet hadde bare vokst seg større over de siste tre årene og Dagny følte hun hadde prøvd alt uten å få hjelp til datteren. Da hun ble bedre kjent med meg og min bakgrunn tenkte hun at jeg kunne hjelpe henne med min kunnskap som terapeut. Dette var jo ikke min jobb som coach for henne.
Jeg holdt meg til coachingmetoden i det vi inngikk en ny avtale om et forløp hvor målsetningen var å hjelpe henne videre i denne problemstillingen. Hennes mål var å få hjelp til datteren snarest. Igjen kan jeg fortelle om en times arbeid sammen med Dagny som fikk forløsende og vidtrekkende positive konsekvenser. Av og til virker coaching som magi.
Gjennom gode spørsmål, lytting og bedre innsikt i Dagny sin agenda og målsetting fant hun selv frem til spesialister som hun tidligere ikke hadde ”turt” å spørre. Jeg som coach hadde ingen paratviten om hennes problem og holdt meg utelukkende til coachingmetoden som verktøy. Hennes antagelse om at hun ville bli avvist med sin forespørsel om hjelp hadde drevet henne til ikke å utforske alle muligheter.
Når hun fikk denne erkjennelsen og handlet på den løste problemet seg som et enkelt puslespill og hennes datter fikk den hjelpen hun trengte. Flere år senere har datteren klart seg godt. Hun har kommet seg bra gjennom skolegangen, hatt suksess innen idrett og står godt rustet til voksenlivet med godt humør og pågangsmot.